Welkom Nieuws Ontstaan Bieren Bieren op maat Waar Verkrijgbaar Contact

4 Pajot – Nieuws

6 Februari 2018 - certificaat Belgische hoppen voor brouwerij 4 Pajot

VLEZENBEEK: – Raymond De Saegher van de artisanale bierbrouwerij 4 Pajot uit Vlezenbeek mocht in het hopmuseum in Poperinge het certificaat ‘Belgische hoppen’ in ontvangst nemen.

4 Pajot gebruikt bijna uitsluitend lokale hoppen van hopkweker Jean De Wael uit Sint-Martens-Bodegem. Die is nog de enige profesionele hopkweker in onze streek. Met de hulp van vrijwilligers van De Orde van de Groene Bel kweekt hij zowel aromahopen, bitterhoppen alsook oude hoprassen. Raymond De Saegher: ” Als ambassadeur van het Pajottenlandmerk gebruik ik zoveel mogelijk plaatselijke producten in mijn bieren. Bijvoorbeeld tarwe, zwarte haver en honing uit Vlezenbeek. Ik gebruik dan ook graag de plaatselijke hopsoorten in mijn bieren. Ik gebruik ze alleen in hun natuurlijke vorm als hopbellen. Hop is trouwens het enige conserveermiddel in mijn bieren die ook niet gefilterd of gepasteuriseerd worden. Ik ben dan ook blij met de erkenning vanuit Poperinge. Het logo ‘Belgische hoppen’ krijgt dan ook een plaatsje op de etiketten van oa. Wutte Mie, Stoute Miel, Guukeneir, Spitfeier en Blaftuurke.”


2 September 2017 - Krasse zestiger Lennikse Chiro Jongens pakt uit met biertje

LENNIK: - De Lennikse Chiro Jongens bestaat 60 jaar en dat willen ze niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Leiding, oud-leiding en volwassen begeleiding boksten een heus feestweekend in elkaar en dat heeft plaats op 2 en 3 september.

De Lennikse chirojongens werden in 1957 opgericht door pastoor Jozef Uytterhoeven en bleef sindsdien een constante in het jeugdbewegingsleven van het dorp. Vandaag telt de groep 14 leiders en een 80-tal leden die iedere zondag een leuke vergadering doorbrengen. Ze trekken jaarlijks op kamp en geven ook een chirofuif. Oud-leiders blijven plakken in de BOLL of Bond Oud-leiding Lennik. De sportiefste onder hen fietsen ieder jaar naar de kampplaats van de groep en nemen er deel aan een minibivak.


25 Juni 2017 - Nieuw bier : Een Saison met honing van pater Sus : "Suske"

VLEZENBEEK: – Vandaag vierde de parochiegemeenschap van Vlezenbeek de oppensioenstelling van pater Scheutist Frans Vermeir ‘SUS’ met een dankviering en de creatie van een eigen bier “Suske”.

Deze voormiddag was de kerk van Vlezenbeek te klein voor de dankviering. Daarna werd in stoet olv de fanfare naar de Merselborre getrokken voor een receptie en middagmaal. Om 15 uur werd dan het evenement “Bedankt Pater Sus” op gang getrokken. Pater Sus ontving en zegende zijn eigen bier het “Suske” dat artisonaal gebrouwen werd in Vlezenbeek. Waarna er een gezellig interactief muzikaal programma volgde waaraan Redoris, zangensemble Akkoord en de KVLV hun medewerking verleenden. Ook de Landelijke Gilde, KWB, KLJ, Davidsfonds,… zorgden ermee voor dat de organisatie vlekkeloos verliep.

19 Februari 2017 - Nieuw bier De Guuëkenèèr wordt gebrouwen in Vlezenbeek

GOOIK / VLEZENBEEK: – volkscafé De Cam uit Gooik heeft sinds vandaag een eigen bier.

Het populaire volkscafé De Cam heeft nu ook een eigen bier en een eigen bierkaas. Je kan er voortaan van een Guuëkenèèr proeven samen de bijhorende, in bier gedrenkte, hoevekaas. Ann Geeroms, zoon Jeroen en dochter Emelie Van Eeckhout gaven het volkscafé De Cam sinds enkele jaren een nieuwe elan. Ze voerden nieuwe gerechten in waardoor ook jonge gezinnen er aan hun trekken komen. Op de vernieuwde spijs- en drankkaart vind je, naast nog meer lambiek en kriek, voortaan ook een eigen bier en kaas.

Kok Jeroen is heel fier op hun nieuwste ‘inwoner’. “Het wordt aangeboden in flessen van een ½ liter. Het is de bedoeling dat je de Guuëkenèèr samen met vrienden drinkt”, vertelt Jeroen. Het etiket vertelt al heel wat over het nieuwe bier. “De voornaamste ingrediënten zijn tarwe uit Oudenaken, Hopbellen uit Sint-Martens-Bodegem en witloofwortelen uit Vlezenbeek. We maken gebruik van ingrediënten uit de streek en sluiten daar mee aan bij de streekproducten die hier al verkrijgbaar zijn.”
20 Januari 2017 - Grootste pensenkermis heeft nu ook eigen biertje.

HALLE: – Als je pensenkermis de grootste van het land is, hoe kan je dan nog verrassen? Wellicht zijn er wel wat opties, maar het Don Bosco Instituut weet de ogen groot te krijgen met... Pensenbier. Ook de cocktailbar wordt vervangen door een biercafé. Komend weekend worden zo'n tienduizend bezoekers verwacht.

De Pensenkermis van het Don Bosco Instituut is in zowat alle opzichten gigantisch te noemen. Om de bijna tienduizend hongerige magen te vullen, laat de school zevenduizend pensen, drieduizend kipfilets, twee ton friet, drieduizend liter frisdrank en duizend liter bier aanrukken. En voor het eerst komt op dat lijstje ook 150 liter Pensenbier te staan. "Samen met brouwer Raymond De Saegher van 4Pajot uit Vlezenbeek hebben we een perfect biertje voor bij de pensen gebrouwen", vertelt Gilbert Torisaen, directeur van het Don Bosco Instituut. "Ik hou zelf veel van bier en heb geholpen bij de ontwikkeling van het Pensenbier. Het is artisanaal gemaakt op basis van onder andere Pajotse zwarte haver, en hergist op de fles. Met 7,4 procent is het wel een biertje waar je van moet genieten. Het is in beperkte oplage verkrijgbaar omdat er natuurlijk nog heel wat andere dranken op de kaart staan. Maar ik denk wel dat het bij de bierliefhebbers zal aanslaan." Het etiket van het Pensenbier werd ontworpen door de leerlingen van de school. Het zijn ook zij die - samen met de leerkrachten - dit weekend zullen opdienen in de grote zaal van Don Bosco. "Honderden leerlingen meldden zich vrijwillig aan om mee te helpen", zegt pedagogisch directeur Wim Verdeyen.6 Januari 2017 - Vontjesbeej van Vaantjesboer verkocht voor goed doel.

HALLE: – Om de tiende verjaardag van café Vaantjesboer in Halle te vieren, bouwde zaakvoerder Bruno ‘Body’ Vandierendonck vorig weekend een feestje met de klanten. Naast de optredens werd een eigen bier gelanceerd: het Vontjesbeej.

Body deed hiervoor beroep op de hobbybrouwers van 4Pajot uit Vlezenbeek. Het Vontjesbeej, Hals voor Vaantjesbier, is een blond bier met een alcoholgehalte van 7,6 procent. Het werd gebrouwen met ingrediënten uit het Pajottenland. Er werden driehonderd flessen gemaakt. Of er nog een tweede brouwsel komt, is niet duidelijk. De verkoop van het Vontjesbeej werd aan een goed doel gekoppeld. Per verkocht flesje gaat een deel van de opbrengst naar de jongerenorganisatie Habbekrats uit Halle. Deze vereniging houdt zich bezig met kansarme jongeren. Het flesje met het nummer één werd per opbod verkocht. Sander Geerts, die meehielp met het brouwen van het bier, legde voor dit exemplaar honderd euro neer.Precies tien jaar geleden opende Bruno 'Body' Vandierendonck zijn café Vaantjesboer op de hoek van de Beestenmarkt en de Maandagmarkt in Halle. Het café groeide uit tot een van de populairste volkscafé van Halle waar er steeds wel iets te beleven valt. Het bezorgde de Vaantjesboer via de lezers van Het Nieuwsblad onlangs nog voor het tweede jaar op rij de titel van Strafste Café van Halle.25 December 2016 - De Biercinema in Haaltert Biercinema verkoopt tijdens de jaarovergang Stoute Miel op vat.

De Biercinema in Haaltert Biercinema verkoopt tijdens de jaarovergang Stoute Miel op vat. Wutte Mie en Ving is er ook verkrijgbaar tussen vele andere lekkere bieren, zorgvuldig uitgekozen en geproefd door Walter, die je bij elk bier een smaakvolle uitleg kan geven.

23 Mei 2016 - Opendeur bij hobby brouwerij 4 Pajot in Vlezenbeek

VLEZENBEEK: – Vier vrienden uit Vlezenbeek: Raymond De Saegher, Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Fred Bouljon starten zo’n drie jaar geleden een bescheiden huisbrouwerijtje op: “4Pajot”. Hun hobby brouwerij is ondertussen gevestigd in een omgebouwde leegstaande koeienstal in de Konijnestraat in Vlezenbeek. Ze brouwen verschillende streekbiertjes: Wutte Mie, Stoute Miel, Ving, Spitfire of biertjes op bestelling . Zondag namen ze deel aan de opendeurdag van Pajotse producenten.

Om de twee jaar organiseert Pajottenland+ een ambassadeursevenement. Dit jaar namen een tiental Pajotse ambassadeurs deel aan die opendeurdag waaronder 4 Pajot in Vlezenbeek. Als kleine, artisanale brouwerij onderscheidt 4Pajot zich van de meer commerciële bieren. Raymond, Geert, Gert en Frederiek gebruiken dan ook zo veel mogelijk ingrediënten uit eigen streek. Raymond De Saegher : “Ondertussen hebben we twee bieren op de markt: onze Wutte Mie en Stoute Miel. Wutte Mie is genoemd naar een legendarische cafébazin aan de hoek Postweg/ Sint-Annastraat te Vlezenbeek en is een wit bier. We gebruiken voor dit bier een bijzondere tarwesoort uit het Pajottenland die bij hoevebakkerij D’Haezeleer in Oudenaken wordt gekweekt en honing uit Vlezenbeek en Herfelingen. Onze Stoute Miel is een stout, een donker bier dus, met zwarte haver (Avena Sativa- Jag de Bellouet) van de Vlezenbeekse landbouwer Miel Coppens. Vandaar ook de naam. Voor beide bieren gebruiken we ook hop uit Sint-Martens-Bodegem. Ondertussen hebben we ook onze Ving klaar, een nieuw bier dat gerijpt is op eiken vat waar ook ooit wijn heeft in gezeten. Ving was ook een gekende dorpsfiguur uit Vlezenbeek met een houten been. De naam is een knipoog naar ons houten vat. We hebben ook een bier Spitfire, specifiek voor bij varken aan het spit zoals in het Pajottenland nog al eens wordt gedaan. We zijn ook bezig aan een bier dat past bij gamba’s voor de gambakweker uit Ternat en zo meer. De kleinschaligheid van onze brouwerij, gecombineerd met professionele vakkennis ( Brouwersdiploma Elishout) laat ons toe om bieren op maat te ontwikkelen en produceren. Een origineel cadeau voor trouwpartijen, babyborrels, bedrijfsfeestjes, enz…” Geert Van Dorsselaer: “Al onze bieren zijn puur artisanaal gemaakt. Dat vraagt dus wat tijd om het te maken. We zijn ook geen professionals. Vandaar dat we de hoeveelheden wat bescheiden houden. We kunnen maximaal 150 liter per keer brouwen. Maar ondertussen worden onze bieren in de lokale cafés in het Pajottenland wel gedronken.” 4Pajot: Waar te verkrijgen? – Bij de 4 brouwers zelf. Hof te Bergeveld, Konijnestraat 86 te Vlezenbeek Een tweetal dagen per maand geopend. Dit wordt op voorhand gecommuniceerd via mailing. Meer info op info@4pajot.be – www.4pajot.be – Hoevebakkerij De Haseleer, Baasbergstraat 65 te Oudenaken – Drankenservice Schoentjes, Bergensesteenweg 747 te Sint-Pieters-Leeuw23 Maart 2016 - 4 Pajot is nieuwe ambassadeur voor Pajottenland en Zennevallei

VLEZENBEEK / PAJOTTENLAND: – Vijf ondernemers uit onze regio mogen zich voortaan ‘ambassadeur van het Pajottenland en de Zennevallei’ noemen: de brouwers van 4Pajot uit Vlezenbeek, Confiserie Pascaline uit Lembeek, Streekproductencentrum uit Halle, Fruit D’Haemer uit Pepingen en de Aardbeienhoeve uit Oetingen. Ze volgden een korte cursus over de streek bij Pajottenland+.

“Met de vijf nieuwe ondernemers erbij tellen we momenteel een twintigtal ambassadeurs’’, vertelt Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+.

“Elke producent uit het Pajottenland en de Zennevallei die met het streekmerk aan de slag gaat, volgt op een avond de minicursus over het Pajottenland en de Zennevallei. Zo kunnen ze hun bezoekers vertellen waar de naam van de streek vandaan komt en wat die naam betekent.

Verder verklaren we ook de intussen bekende 3B’s: Bruegel , (lambiek)bieren en het Belgisch trekpaard. Drie onderwerpen die uniek zijn voor onze regio. Ten slotte voegen we er ook nog een stukje geschiedenis aan toe.”

Op het einde van de avond ontvangen de kersverse ambassadeurs een bordje om aan de ingang van hun bedrijf op te hangen.