Welkom Nieuws Ontstaan Bieren Bieren op maat Waar Verkrijgbaar Contact

4 Pajot – Nieuws

19 Februari 2017 - Nieuw bier De Guuëkenèèr wordt gebrouwen in Vlezenbeek

GOOIK / VLEZENBEEK: – volkscafé De Cam uit Gooik heeft sinds vandaag een eigen bier.

Het populaire volkscafé De Cam heeft nu ook een eigen bier en een eigen bierkaas. Je kan er voortaan van een Guuëkenèèr proeven samen de bijhorende, in bier gedrenkte, hoevekaas. Ann Geeroms, zoon Jeroen en dochter Emelie Van Eeckhout gaven het volkscafé De Cam sinds enkele jaren een nieuwe elan. Ze voerden nieuwe gerechten in waardoor ook jonge gezinnen er aan hun trekken komen. Op de vernieuwde spijs- en drankkaart vind je, naast nog meer lambiek en kriek, voortaan ook een eigen bier en kaas.

Kok Jeroen is heel fier op hun nieuwste ‘inwoner’. “Het wordt aangeboden in flessen van een ½ liter. Het is de bedoeling dat je de Guuëkenèèr samen met vrienden drinkt”, vertelt Jeroen. Het etiket vertelt al heel wat over het nieuwe bier. “De voornaamste ingrediënten zijn tarwe uit Oudenaken, Hopbellen uit Sint-Martens-Bodegem en witloofwortelen uit Vlezenbeek. We maken gebruik van ingrediënten uit de streek en sluiten daar mee aan bij de streekproducten die hier al verkrijgbaar zijn.”
20 Januari 2017 - Grootste pensenkermis heeft nu ook eigen biertje.

HALLE: – Als je pensenkermis de grootste van het land is, hoe kan je dan nog verrassen? Wellicht zijn er wel wat opties, maar het Don Bosco Instituut weet de ogen groot te krijgen met... Pensenbier. Ook de cocktailbar wordt vervangen door een biercafé. Komend weekend worden zo'n tienduizend bezoekers verwacht.

De Pensenkermis van het Don Bosco Instituut is in zowat alle opzichten gigantisch te noemen. Om de bijna tienduizend hongerige magen te vullen, laat de school zevenduizend pensen, drieduizend kipfilets, twee ton friet, drieduizend liter frisdrank en duizend liter bier aanrukken. En voor het eerst komt op dat lijstje ook 150 liter Pensenbier te staan. "Samen met brouwer Raymond De Saegher van 4Pajot uit Vlezenbeek hebben we een perfect biertje voor bij de pensen gebrouwen", vertelt Gilbert Torisaen, directeur van het Don Bosco Instituut. "Ik hou zelf veel van bier en heb geholpen bij de ontwikkeling van het Pensenbier. Het is artisanaal gemaakt op basis van onder andere Pajotse zwarte haver, en hergist op de fles. Met 7,4 procent is het wel een biertje waar je van moet genieten. Het is in beperkte oplage verkrijgbaar omdat er natuurlijk nog heel wat andere dranken op de kaart staan. Maar ik denk wel dat het bij de bierliefhebbers zal aanslaan." Het etiket van het Pensenbier werd ontworpen door de leerlingen van de school. Het zijn ook zij die - samen met de leerkrachten - dit weekend zullen opdienen in de grote zaal van Don Bosco. "Honderden leerlingen meldden zich vrijwillig aan om mee te helpen", zegt pedagogisch directeur Wim Verdeyen.6 Januari 2017 - Vontjesbeej van Vaantjesboer verkocht voor goed doel.

HALLE: – Om de tiende verjaardag van café Vaantjesboer in Halle te vieren, bouwde zaakvoerder Bruno ‘Body’ Vandierendonck vorig weekend een feestje met de klanten. Naast de optredens werd een eigen bier gelanceerd: het Vontjesbeej.

Body deed hiervoor beroep op de hobbybrouwers van 4Pajot uit Vlezenbeek. Het Vontjesbeej, Hals voor Vaantjesbier, is een blond bier met een alcoholgehalte van 7,6 procent. Het werd gebrouwen met ingrediënten uit het Pajottenland. Er werden driehonderd flessen gemaakt. Of er nog een tweede brouwsel komt, is niet duidelijk. De verkoop van het Vontjesbeej werd aan een goed doel gekoppeld. Per verkocht flesje gaat een deel van de opbrengst naar de jongerenorganisatie Habbekrats uit Halle. Deze vereniging houdt zich bezig met kansarme jongeren. Het flesje met het nummer één werd per opbod verkocht. Sander Geerts, die meehielp met het brouwen van het bier, legde voor dit exemplaar honderd euro neer.Precies tien jaar geleden opende Bruno 'Body' Vandierendonck zijn café Vaantjesboer op de hoek van de Beestenmarkt en de Maandagmarkt in Halle. Het café groeide uit tot een van de populairste volkscafé van Halle waar er steeds wel iets te beleven valt. Het bezorgde de Vaantjesboer via de lezers van Het Nieuwsblad onlangs nog voor het tweede jaar op rij de titel van Strafste Café van Halle.25 December 2016 - De Biercinema in Haaltert Biercinema verkoopt tijdens de jaarovergang Stoute Miel op vat.

De Biercinema in Haaltert Biercinema verkoopt tijdens de jaarovergang Stoute Miel op vat. Wutte Mie en Ving is er ook verkrijgbaar tussen vele andere lekkere bieren, zorgvuldig uitgekozen en geproefd door Walter, die je bij elk bier een smaakvolle uitleg kan geven.

23 Mei 2016 - Opendeur bij hobby brouwerij 4 Pajot in Vlezenbeek

VLEZENBEEK: – Vier vrienden uit Vlezenbeek: Raymond De Saegher, Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Fred Bouljon starten zo’n drie jaar geleden een bescheiden huisbrouwerijtje op: “4Pajot”. Hun hobby brouwerij is ondertussen gevestigd in een omgebouwde leegstaande koeienstal in de Konijnestraat in Vlezenbeek. Ze brouwen verschillende streekbiertjes: Wutte Mie, Stoute Miel, Ving, Spitfire of biertjes op bestelling . Zondag namen ze deel aan de opendeurdag van Pajotse producenten.

Om de twee jaar organiseert Pajottenland+ een ambassadeursevenement. Dit jaar namen een tiental Pajotse ambassadeurs deel aan die opendeurdag waaronder 4 Pajot in Vlezenbeek. Als kleine, artisanale brouwerij onderscheidt 4Pajot zich van de meer commerciële bieren. Raymond, Geert, Gert en Frederiek gebruiken dan ook zo veel mogelijk ingrediënten uit eigen streek. Raymond De Saegher : “Ondertussen hebben we twee bieren op de markt: onze Wutte Mie en Stoute Miel. Wutte Mie is genoemd naar een legendarische cafébazin aan de hoek Postweg/ Sint-Annastraat te Vlezenbeek en is een wit bier. We gebruiken voor dit bier een bijzondere tarwesoort uit het Pajottenland die bij hoevebakkerij D’Haezeleer in Oudenaken wordt gekweekt en honing uit Vlezenbeek en Herfelingen. Onze Stoute Miel is een stout, een donker bier dus, met zwarte haver (Avena Sativa- Jag de Bellouet) van de Vlezenbeekse landbouwer Miel Coppens. Vandaar ook de naam. Voor beide bieren gebruiken we ook hop uit Sint-Martens-Bodegem. Ondertussen hebben we ook onze Ving klaar, een nieuw bier dat gerijpt is op eiken vat waar ook ooit wijn heeft in gezeten. Ving was ook een gekende dorpsfiguur uit Vlezenbeek met een houten been. De naam is een knipoog naar ons houten vat. We hebben ook een bier Spitfire, specifiek voor bij varken aan het spit zoals in het Pajottenland nog al eens wordt gedaan. We zijn ook bezig aan een bier dat past bij gamba’s voor de gambakweker uit Ternat en zo meer. De kleinschaligheid van onze brouwerij, gecombineerd met professionele vakkennis ( Brouwersdiploma Elishout) laat ons toe om bieren op maat te ontwikkelen en produceren. Een origineel cadeau voor trouwpartijen, babyborrels, bedrijfsfeestjes, enz…” Geert Van Dorsselaer: “Al onze bieren zijn puur artisanaal gemaakt. Dat vraagt dus wat tijd om het te maken. We zijn ook geen professionals. Vandaar dat we de hoeveelheden wat bescheiden houden. We kunnen maximaal 150 liter per keer brouwen. Maar ondertussen worden onze bieren in de lokale cafés in het Pajottenland wel gedronken.” 4Pajot: Waar te verkrijgen? – Bij de 4 brouwers zelf. Hof te Bergeveld, Konijnestraat 86 te Vlezenbeek Een tweetal dagen per maand geopend. Dit wordt op voorhand gecommuniceerd via mailing. Meer info op info@4pajot.be – www.4pajot.be – Hoevebakkerij De Haseleer, Baasbergstraat 65 te Oudenaken – Drankenservice Schoentjes, Bergensesteenweg 747 te Sint-Pieters-Leeuw23 Maart 2016 - 4 Pajot is nieuwe ambassadeur voor Pajottenland en Zennevallei

VLEZENBEEK / PAJOTTENLAND: – Vijf ondernemers uit onze regio mogen zich voortaan ‘ambassadeur van het Pajottenland en de Zennevallei’ noemen: de brouwers van 4Pajot uit Vlezenbeek, Confiserie Pascaline uit Lembeek, Streekproductencentrum uit Halle, Fruit D’Haemer uit Pepingen en de Aardbeienhoeve uit Oetingen. Ze volgden een korte cursus over de streek bij Pajottenland+.

“Met de vijf nieuwe ondernemers erbij tellen we momenteel een twintigtal ambassadeurs’’, vertelt Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+.

“Elke producent uit het Pajottenland en de Zennevallei die met het streekmerk aan de slag gaat, volgt op een avond de minicursus over het Pajottenland en de Zennevallei. Zo kunnen ze hun bezoekers vertellen waar de naam van de streek vandaan komt en wat die naam betekent.

Verder verklaren we ook de intussen bekende 3B’s: Bruegel , (lambiek)bieren en het Belgisch trekpaard. Drie onderwerpen die uniek zijn voor onze regio. Ten slotte voegen we er ook nog een stukje geschiedenis aan toe.”

Op het einde van de avond ontvangen de kersverse ambassadeurs een bordje om aan de ingang van hun bedrijf op te hangen.